Tryg Forsikring er nok spesielt kjent for livbøyene som er plassert ut langs Norges langstrakte kyst og rundt ved de fleste vann. Men Tryg er også opptatt av sikkerhet for de som ferdes på sjøen.

Som NITO-medlem får du 30 prosent rabatt på ordinær pris på fritidsbåtforsikring hos Tryg.

Sjekk tilbudet på båtforsikring

Ta båtførerprøven

Det anbefales sterkt at alle som ferdes på havet å ta båtførerprøven. Dette er påbudt for alle født fra og med 1. januar 1980 og senere.

Trafikkregler til sjøs

 • Du har vikeplikt for båter som kommer fra styrbord (høyre).
 • Du har vikeplikt for båter du innhenter.
 • Motorbåter har vikeplikt for seilbåter under seil.
 • Fritidsbåter har vikeplikt for nyttefartøyer.

Redningsselskapet sine nettsider finner du en fullstendig liste med illustrasjoner over vikeregler til sjøs.

Ansvarsregler på sjøen - vær klar over disse reglene

Det er sjølovens kollisjonsansvarsregler som avgjør om den som har forårsaket skaden skal stå ansvarlig for den. Reglene er at de må ha utvist et skyldansvar som oppfyller visse juridiske krav. Dette er nyttig å vite.

Dersom en annen båt påfører skade på båten din, er hovedregelen av du selv er ansvarlig for skaden på din egen båt, selv om du ikke har skyld i skaden.

For mange virker denne ansvarsfordelingen både urettferdig og merkelig, men slik er altså reglene på sjøen.

De eneste tilfellene hvor fører av den andre båten kan måtte komme til å stå ansvarlig for skaden, er hvis de har opptrådt uaktsomt (for eksempel holdt høy fart i henhold til omgivelser og farvann) eller direkte har skyld i skaden. 

Du tenker kanskje at du kan droppe kaskoforsikring på båten fordi du er en god båtfører?

De aller fleste kjenner til hvordan kaskoforsikring for bil fungerer på veien. Blir din bil skadet i en påkjørsel som føreren av den andre bilen har skyld i, vil ansvarsforsikringen på den andre bilen dekke skadene på din bil. Kaskoforsikringen på din bil skal dekke skader som du selv har forårsaket på egen bil. Men slik er det altså ikke for båter på sjøen.

Situasjoner der kaskoforsikring er nyttig

 • Hvis en båt kommer for å legge til kai ved siden av din båt som ligger fortøyd, og noe skjer med motoren som gjør at den kolliderer med din, så har du ikke nødvendigvis krav på erstatning fra den andre båteieren. Skulle du da ha latt være å kjøpe kaskoforsikring til din båt må du selv betale for reparasjoner på båten din.
 • Et annet eksempel kan være at din båt ligger på land i vinteropplag. Hvis en annen båt skulle velte og skade din båt, så har du ikke krav på erstatning fra den andre båtens eier med mindre de har gjort noe uaktsomt. Igjen så vil du være avhengig av å ha kaskoforsikring på din båt for å være helt sikker på at du ikke må dekke skaden på din båt selv.

Sjølovens kollisjonsansvarsregler avgjør om den som har forårsaket skaden skal stå ansvarlig for den. Regelen er at de må ha utvist et skyldansvar som oppfyller visse juridiske krav.

Kort forklart skal det mye til for at den som har skyld i en skade på en annens båt faktisk må stå ansvarlig for den. Derfor bør du tenke deg nøye om før du dropper kaskoforsikring på sjøen – uansett hvor dyktig eller erfaren båtfører du selv er.

Det kan altså lønne seg å ha kaskoforsikring på båten.

NITO-medlemmer har 30 prosent rabatt på ordinær pris på båtforsikring hos Tryg.

Få tilbud på båtforsikring

Tryggere båttur: Hva slags sikkerhetsutstyr må jeg ha i båten?

Sørg for at båten har alt av nødvendig sikkerhetsutstyr som redningsvester til alle ombord, årer, redningsline, dregg, brannslukker, førstehjelpsutstyr og nødsignalutstyr. Det er også krav til lanterneføring for båten din. 

Hvilke apper trenger jeg på sjøen?

Om en nødsituasjon skulle oppstå er det viktig å ha mobiltelefonen tilgjengelig. Det kan være lurt å oppbevare den i en vanntett mobilholder. Flere apper er nyttige:

 • Hjelp 113 - varsling til nødsentralen og de vil automatisk vite hvor du er
  Last ned for Android
  Last ned for iPhone
 • Seaber - varsling og oversikt på sjøen
  Tryg anbefaler båtbrukere å laste ned appen Seaber. Den har god sjøkartfunksjon og viser din posisjon når du er til sjøs for andre Seaber-brukere. Samtidig gir den deg mulighet til å varsle når du trenger assistanse, eller viser deg når en annen Seaber-bruker i nærheten trenger din hjelp. 

Se også:

Slik klargjør du båten din for sommeren