Arbeidsplassen er også en arena for utvikling, medvirkning, innflytelse, mestring og mening. Det er viktig med et inkluderende arbeidsliv som gir reelle muligheter for alle. For de som i kortere eller lengre perioder faller utenfor, må samfunnet ha et solid og forutsigbart sikkerhetsnett.
Når arbeidslivets krav endres er det viktig at de som har behov for å justere sin kompetanse for å tilpasse seg arbeidslivets behov, får det. Dette bør skje gjennom bred tilgang til etter- og videreutdanning for alle.
Lønnspolitikk
NITOs lønnspolitikk blir vedtatt av NITO Kongressen og bestemmer hvordan vi skal arbeide med lønn. Prinsippet om lokal lønnsdannelse skal gjelde i alle NITOs avtaleområder. Reelle lokale forhandlinger forutsetter lokalt handlingsrom, basert på kriteriene i tariffavtalene. Vi mener at den samlede kompetansen tilegnet gjennom utdanning og erfaring skal ligge til grunn for den enkeltes lønnsfastsettelse, og at årlige lønnssamtaler er viktige for å påvirke lønnsutviklingen.
NITO aksepterer ingen form for lønnsdifferensiering med basis i diskriminering, og ingen skal tape lønnsmessig på å ta ut foreldre- eller andre velferdspermisjoner.
NITO er opptatt av at næringsliv og virksomheter i Norge er konkurransedyktige. Partene i arbeidslivet må bidra til at bedriftenes konkurranseevne styrkes nasjonalt og internasjonalt, samtidig som arbeidstakerne sikres en rimelig andel av verdiskapingen.
NITO mener:
- Det skal etableres og utvikles tariffavtaler som sikrer våre medlemmers rett til reelle lokale lønnsforhandlinger i alle virksomheter
- Lønnsforhandlingene skal føres i den enkelte virksomhet og lønn skal tilpasses lokale forhold
- Lokal lønnsdannelse/-fordeling skal baseres på avtalte objektive kriterier
- Det er vesentlig at både arbeidsgiverne og arbeidstakerne har reell påvirkning på lønnsutviklingen i egen virksomhet. NITOs bedriftsgrupper har en avgjørende rolle i dette
- Lokale parter skal bruke og stadig videreutvikle en tilpasset, lokal lønnspolitikk
- Utdanning, kompetanse, ansvar og innsats skal gjenspeiles i lønnsnivået
- Medlemmene skal ha rett til årlige lønnssamtaler med sin leder
- Lønnsutvikling må også kunne skje utenom de årlige lønnsforhandlingene
- Lønnsnivået i offentlig sektor må være konkurransedyktig for å rekruttere og beholde ingeniører og teknologer
Pensjon
For å sikre et godt pensjonsnivå må folketrygden suppleres av gode arbeidsgiverfinansierte tjenestepensjonsordninger. Slik kan det skapes trygghet, forutsigbarhet og stabilitet for pensjonisttilværelsen.
AFP gir livsvarig pensjon til mange med tariffavtale, men vi mener kvalifikasjonsreglene er uforutsigbare og urettferdige. Ordningen bør derfor reformeres for å inkludere flere og gjøre reglene mer rettferdige og opptjeningsbaserte. NITO ønsker også endringer i regelverket for pensjonsgrunnlag slik at pensjonsgivende lønn bedre reflekterer faktisk lønn. Permitterte arbeidstakere bør sikres bedre medlemskap i tjenestepensjonsordningene, uavhengig av arbeidsgivers beslutninger.
NITO mener:
- AFP bør reformeres slik at all tid i virksomhet med tariffavtale gir opptjening
- Statens bidrag til AFP-ordningen bør økes
- All lønn skal være pensjonsgivende i tjenestepensjonsordninger, og ingen skal tape opptjent pensjon ved å stå lenger i arbeid
- Det skal framkomme av lønnsslippen hvor mye arbeidsgiver betaler inn til pensjonssparing
- Arbeidstakere skal ikke meldes ut av tjenestepensjonsordningen hvis de blir permittert
Trygge arbeidsforhold
Alle arbeidstakere skal ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. For å lykkes med dette er det viktig med planmessig helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.
De fleste i norsk arbeidsliv er fast ansatt, men nye tilknytningsformer og utstrakt bruk av innleid arbeidskraft skaper utfordringer. Norsk arbeidsliv er hovedsakelig preget av ryddige og gode arbeidsforhold, men useriøsitet er imidlertid et problem i enkelte bransjer. Høy organisasjonsgrad og tariffavtaledekning, dyktige tillitsvalgte og sterke offentlige tilsyn er nødvendig for å sikre et fortsatt seriøst arbeidsliv.
For å unngå usikkerhet og økonomiske tap ved omstilling er det behov for å lovfeste permitteringsreglene, slik at arbeidstakere i uorganiserte virksomheter sikres et vern på linje med arbeidstakerne i organiserte virksomheter.
NITO mener:
- Hele faste stillinger skal være hovedregelen i arbeidslivet
- Arbeidsmiljølovens arbeidstakerbegrep må tilpasses og omfatte alle grupper med et reelt behov for vern, uavhengig av teknologisk utvikling og selskapskonstruksjoner
- Permitteringsinstituttet må lovfestes slik at alle arbeidstakere sikres et vern ved permittering
- Bruk av alternative tilknytningsformer må begrenses
Globalisert arbeidsliv og sosiale utfordringer
Den globaliserte økonomien og arbeidsmarkedet setter sitt preg på arbeidslivet – også i Norge.
Mange arbeidstakere i verden har helt uakseptable arbeidsvilkår, også blant de som leverer varer og tjenester til norske virksomheter. Krav til utenlandske leverandører kan bidra til å bedre vilkårene for arbeidstakere som produserer varer og tjenester til Norge.
Sosial dumping har foreløpig vært et begrenset problem innenfor typiske ingeniør- og teknologyrker i Norge. Tøffere økonomiske tider, hard internasjonal konkurranse og ønsker om kortsiktig å maksimere overskudd kan medføre at billigere ingeniørkompetanse i, eller fra, utlandet vil konkurrere med norsk ingeniørarbeidskraft. Slik sosial dumping må bekjempes og er ikke forenelig med et seriøst arbeidsliv.
NITO mener:
- Det bør etableres systemer for ulike bransjer, hvor forbrukere og virksomheter kan forsikre seg om at det er anstendige lønns- og arbeidsvilkår, og at skatter og avgifter er betalt
- Bedrifter må bli pålagt å opplyse hvilke tariffavtaler de har
- Varer og tjenester må få en tydelig merking om dette overfor kundene. Dette bør også omfatte importerte varer
Arbeid og fritid
Alt for mange medlemmer er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, fordi arbeidsgivere definerer stillingene som ledende eller særlig uavhengige., selv om de ikke er det.
Ny teknologi påvirker hvor, når og hvordan vi arbeider. Det gjør det viktigere enn noensinne å skille mellom hva som er arbeid, og hva som er fritid.
Fleksibelt arbeidssted eller hjemmekontor kan anses som et gode for arbeidstakerne, men det er også flere utfordringer knyttet til et fleksibelt arbeidssted, og arbeidsgivers ansvar for å oppfylle arbeidsmiljølovens vernebestemmelser blir stadig utfordret.
NITO mener:
- Bruken av særlig uavhengig stilling må begrenses
- Arbeidstidsordninger må avtales og ikke ensidig pålegges av arbeidsgiver
- Reisetid i arbeidsgivers tjeneste må minst kompenseres time for time, uavhengig av når reisen finner sted
- Arbeidsgiver skal føre oversikt over alle ansattes arbeidstid, hvor det også skilles mellom pålagt overtid og frivillig opparbeidet fleksitid
Et arbeidsliv for alle
Arbeidslivet må inkludere alle som kan og vil jobbe gjennom systematisk samarbeid for å hindre diskriminering. Alle skal ha like muligheter for kompetanseheving, stillingsopprykk og lønnsfordeling.
Virksomhetene må tilrettelegge for arbeidstakere i alle livets faser og ivareta ulike behov både på arbeidsplassen og hjemme.
Arbeidslivet skal være helsefremmende og inkludere personer som er på vei tilbake fra sykdom, samt gi god oppfølgning ved sykdom. Når deltakelsen i arbeidslivet avsluttes, skal dette skje på en ryddig måte.
NITO mener:
- Ingen skal oppleve direkte eller indirekte diskriminering, trakassering eller mobbing i arbeidslivet
- De øvre aldersgrensene i arbeidsmiljøloven, statsansatteloven, aldersgrenseloven, og bedriftsfastsatte aldersgrenser bør fjernes
- Arbeidstaker og arbeidsgiver må finne gode individuelle løsninger på når den enkelte skal avslutte sin karriere
- Systemer som anvendes i virksomhetenes HR-arbeid skal ikke diskriminere
- Sykelønnsordningen må sikre forutsigbarhet og trygghet for den som rammes av sykdom
Oversikt NITOs politikk
Lær om hele NITOs politikk gjennom NITOs politikkhefte: