Etter to års pandemi kan vi igjen møtes i fysiske 1. mai-markeringer. Men stemningen forblir dyster: Europa har gått fra koronanedstengning til den største internasjonale krisen på flere tiår med Russlands invasjon av Ukraina.
NITO fordømmer invasjonen på det sterkeste.
Markussen håper alle vil delta i 1. mai-markering. For retten til å fagorganisere seg handler om langt mer enn høy lønn. - Det er en demokratisk rettighet.
Han utdyper: - Rettferdig fordeling av goder på ens arbeidsplass er en av de viktigste arenaene for medbestemmelse for folk flest. På arbeidsplassen tilegner man seg kunnskap, stiller kritiske spørsmål og engasjerer seg – egenskaper som er helt nødvendige for borgerne i et demokrati.
- I enkelte dramatiske tilfeller, som med Solidaritet-bevegelsen i Polen, har fagforeninger spilt en sentral rolle i å etablere selve demokratiet.
Markussen mener det er derfor fagforeninger ofte blir motarbeidet.
- Bare for noen dager siden slo Hviterusslands diktator Aleksandr Lukasjenko hardt ned på fagbevegelsen i sitt land, og arresterte flere av dens ledere. I Russland er det ikke stort lettere å være fagorganisert: Den største fagforeningen i landet har tette bånd til Kreml, og mindre, uavhengige foreninger blir trakassert, advarer presidenten.
Kanskje viktigere markering enn noen gang
- Det blir en sterk 1. mai-markering i år.
- Russlands angrep på Ukraina er en tragisk påminnelse om at frihet aldri kan tas for gitt.
- Fagbevegelsen må ikke hvile på laurbærene fra gamle seire, men nok en gang stå opp for alles rettigheter. 1. mai er ikke bare dagen fagbevegelsen feirer seg selv. Det er en demokratisk kampdag, avslutter Trond Markussen.
NITO samarbeider internasjonalt blant annet med organisasjonen IndustriAll.
Lær mer om IndustriAll og deres arbeid
Se også hva International Trade Union Confederation sin artikkel om 1. mai:
Relatert:
Markering mot krig: Demokrati er diktatorens største frykt
NITO gir 200 000 kroner til Ukraina
Offentlig fridag: Derfor har du fri 1. mai